DailyLifebyLin | Wat een commotie
291
post-template-default,single,single-post,postid-291,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Wat een commotie

Wat een heftige reacties. Een paar weken geleden kwam er op o.a. de Facebookpagina van LINDA een artikel online over het inschakelen van een “nachtnanny”. Wat een verschillende reacties kwamen daar op. Soms schrik ik er best wel van hoe mensen kunnen reageren op elkaar.

Er kwamen zelfs reacties voorbij dat als je hulp in zou schakelen je beter niet aan het ouderschap had moeten beginnen. Waarom? Waarom is het verkeerd als je hulp inschakelt? Als je niet meer kan, bijna niet meer op je benen kan staan van vermoeidheid. Is het dan niet juist knap en verstandig om aan de bel te trekken. Dit kan zijn bij familie, vrienden of zoals ik las in het genoemde artikel bij een “nachtnanny”. Ik denk dat het zelfs vaak een hele grote stap is om een hulp te vragen, aan te geven dat je zelf niet meer kan. Volgens mij weten wij allemaal hoe fijn het is om een nachtje door te slapen na een paar slapeloze nachten. Ik las zelfs reacties van moeders die weken of zelfs maanden slecht geslapen hadden omdat zij twee kindjes hebben die allebei om het uur wakker werden. Ik kan dan heel goed begrijpen dat je het soms heerlijk vindt om even bij te tanken. Dit kan al zijn door een nachtje lekker wat uurtjes slaap te pakken. Het is super fijn als er bijvoorbeeld oma’s of lieve ooms en tantes in de buurt zijn die je kan inschakelen. Maar wat als je daar niet terecht kan met je kindje? Moet je dan door blijven modderen en jezelf helemaal uitputten? Of is het dan gewoon fijn als je een professional kan inschakelen die voor een paar uurtjes even de zorg uit handen neemt. Ik denk dat het verstandig is om tijdens vermoeidheid hulp in te schakelen. Als je een nachtje goed geslapen hebt ziet alles er toch ook weer een beetje helderder uit. Wij zelf hebben ook fase’s waarin Dinand ineens een soort nachtbraker is, hij om het uur heel de tent op zijn kop zet, je na een drukke week vol werk en afspraken voor de twintigste keer aan zijn bedje staat om over zijn rug te kriebelen en te hopen dat hij weer in slaap valt. Afgelopen weken hebben wij dat ervaren. Overdag sliep hij ook bijna niet. Dus even bijtanken overdag zat er voor ons ook niet in. Daarnaast draait mijn man overdag drie bedrijven gelukkig wel met een fijn team om zich heen maar toch blijft het pittig. Ik werk daarnaast gemiddeld 34 uur en kwam gewoon tijd te tekort om ook nog aan mijn blog te werken. Dit moet anders. Ik heb af en toe even rust nodig. Al is het maar om eventjes op de bank te liggen en stiekem een klein slaapje te doen. Ik besloot om Dinand een extra dag naar de crèche te brengen en zelf even helemaal niets doen. Nadat ik Dinand naar de crèche gebracht had, ben ik voor het eerst in ons nieuwe huis in bad gegaan en daarna in bed gekropen. Ik heb van 10.00 uur tot 17.00 uur geslapen. Toen ik wakker werd ben ik gaan douchen en Dinand gaan ophalen. We hebben samen boodschappen gedaan, daarna heb ik heerlijk gekookt voor ons drietjes, Dinand lekker in bad gedaan en toen sliep meneer ineens een hele nacht door. Wat was ik hier aan toe! Ik voel me soms toch een klein beetje schuldig als ik hem naar de crèche of naar mijn moeder breng om even iets voor mezelf te doen. Maar aan de andere kant vind ik het ook erg fijn dat het kan. Ik merk dat ik de dagen daarna veel meer geniet van het moederschap en dat ik ook echt gezelliger ben voor de mensen om mij heen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat moeders elkaar respecteren. Iedereen ziet het moederschap anders. Waar de ene moeder het liefst 24/7 bij haar kindje is heeft de andere moeder juist soms wat ruimte nodig. Doe waar jij je goed bij voelt. Jij weet zelf waarschijnlijk wat het best bij jou past. Laten we elkaar niet gek maken met wijzende vingertjes en afkeurende blikken en gedachtes. Iedere moeder doet het op haar eigen manier en voelt heel goed aan wat werkt voor haar en haar kindje. Als jij ook geniet van een dagje sauna met een vriendin, op de bank hangen kijkend naar Netflix of gewoon met een goed boek ergens op een terras zitten. Dan zou ik zeggen: “Gewoon af en toe doen.” Dat wil niet zeggen dat de gebroken nachten of zware dagen ineens als sneeuw voor de zon verdwijnen maar in mijn geval gaat het wel een stukje soepeler.

img_5819
Liefs, Linda

Geen reactie's

Geef een reactie